Octavian Patrascu despre Amancio Ortega

UN MODEL DE BUSINESS PREDAT IN SCOLI

Amancio Ortega, proprietarul Inditex, care detine brand-uri renumite, bine-cunoscute si in Romania, precum Zara, Stradivarius, Pull&Bear sau Bershka, a fost absolut genial in anii’ 60. Devenit managerul unui magazin ce se adresa unui numar mic de oameni, dar instariti, din orasul spaniol La Coruna, Ortega a pus in aplicare propria idee inovatoarea de a produce haine de calitate la preturi reduse, distribuite in magazine locale. In urma succesului avut cu acest sistem, isi deschide, la varsta de doar 27 de ani, propria afacere, Confecciones Goa. In ’75 inaugureaza primul magazin Zara, iar in ’89 detinea deja peste 100 de magazine, in toata Spania. Ortega si-a extins afacerea continuu, inclusiv in afara tarii, mai intai in Portugalia si mai apoi in Franta, SUA, Mexic, Grecia, Belgia, Suedia. Din 2003, Inditex este si pe piata romaneasca. Pe parcursul acestor dezvoltari, Amancio Ortega si-a marit portofoliul cu noi firme de haine: Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho si apoi Zara Home. Reteaua de magazine a crescut in fiecare an, ajungand la peste 5000, in peste 77 de tari.

Secretul succesului sau in afaceri a constat in controlul total asupra lantului de productie si distributie. Produsele ajungeau de pe plansa de desen pe rafturile magazinelor in 2-3 saptamani, de 12 ori mai rapid decat orice alta firma in domeniu. Un produs nu statea pe raft mai mult de patru saptamani, incurajand astfel clientii sa viziteze cat mai des magazinul. Cu ajutorul unui sistem de logistica foarte bine pus la punct de Amancio Ortega, toate datele primite de la magazine erau centralizate, oferind astfel informatii foarte valoroase conducerii. Astfel putea afla in cel mai scurt timp ce produse au succes si care trebuie scoase imediat din circuit.

Modelul de dezvoltare al grupului Inditex este predat, astazi, in multe scoli de bussines. Financial Times plasa compania Inditex – cu peste 92.000 de angajati in intreaga lume – pe locul trei in topul celor mai mari retaileri ai lumii, dupa Wal Mart si Tesco.

Amancio Ortega este cel mai bogat om din Spania, cu o avere in jur de 30 de miliarde de dolari, dar nu atat bogatia il face respectabil, cat modestia si discretia. Desi detine proprietati in multe orase ale lumii, traieste intr-un apartament situat in centrul orasului La Coruna. Nu poarta niciodata cravata, se imbraca in jeansi si camasa, nu a acordat pana in prezent nici un interviu si nu se duce decat foarte rar la evenimente oficiale. Alte domenii in care este implicat Ortega sunt moda, petrol, turism, imobiliare, domeniul bancar si de putin timp este patronul echipei de fotbal Deportivo La Coruna.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s